Dökümlerin Sınıflandırma Yöntemi, Özellikleri ve Uygulanması
Dökümlerin Sınıflandırma Yöntemi, Özellikleri ve Uygulanması
Dökümler, çeşitli döküm yöntemleriyle elde edilen metal kalıplardır. Yani eritilmiş sıvı metalin önceden hazırlanmış bir kalıba dökme, enjeksiyon, inhalasyon veya diğer döküm yöntemleri ile yerleştirilmesidir. Soğuduktan sonra şekil, boyut ve performansa sahip bir nesne elde etmek için kum çıkarma, temizleme ve son işleme tabi tutulur.
Dökümler için birçok sınıflandırma yöntemi vardır:
1. Dökümde kullanılan metal malzemelere göre
Döküm, çelik dökümler, demir dökümler, bakır dökümler, alüminyum dökümler, magnezyum dökümler, çinko dökümler, titanyum dökümler vb.
2. Dökümün kimyasal bileşimine veya metalografik yapısına göre
Döküm ayrıca kimyasal bileşime veya metalografik yapıya göre farklı tiplere ayrılır. Örneğin, demir dökümler arasında gri demir dökümler, sfero dökümler, vermiküler grafit demir dökümler, dövülebilir demir dökümler, alaşımlı dökümler vb. bulunur.
3. Farklı kalıplama yöntemlerine göre
Dökümler, sıradan kum dökümlere, metal dökümlere, dökümlere, santrifüj dökümlere, sürekli dökümlere, hassas dökümlere, seramik dökümlere, elektro cüruf yeniden eritme dökümlerine ve bimetal dökümlere vb. girer. Bunların arasında, tüm döküm çıktısının yaklaşık %80’ini oluşturan sıradan kum dökümleri en yaygın şekilde kullanılır. Alüminyum, magnezyum ve çinko gibi demir dışı metal dökümler çoğunlukla dökümdür.
Dökümlerin özellikleri ve uygulamaları:
Dökümler mükemmel mekanik ve fiziksel özelliklere sahiptir. Dökümler, çeşitli farklı mukavemet, sertlik, tokluk ve kapsamlı özelliklere sahip olabilir. Aynı zamanda, bir veya daha fazla özel özelliğe de sahip olabilirler. Örneğin, aşınma direnci, yüksek ve düşük sıcaklık direnci, korozyon direnci vb.
Dökümler geniş bir ağırlık ve boyut aralığına sahiptir. Hafifliği sadece birkaç gramdır. Ağırlık ise 400 tona kadar çıkabilir. Duvar kalınlığı sadece 0,5 mm olabilir veya 1 metreyi geçebilir. Ayrıca, uzunluk birkaç milimetreden on metreye kadar olabilir. Bunların tümü, dökümlerin kullanım için farklı endüstriyel gereksinimleri karşılamasını sağlar.
Döküm uygulamalarının uzun bir geçmişi vardır. Eski insanlar dökümleri madeni para, kurbanlık kaplar, silahlar, aletler ve bazı canlı mutfak eşyaları olarak kullandılar. Modern zamanlarda, dökümler çoğunlukla makine parçaları için boşluk olarak kullanılır. Ayrıca bazı hassas dökümler doğrudan makine parçası olarak da kullanılabilir. Döküm, mekanik ürünlerin büyük bir bölümünü kaplar. Örneğin, traktörlerde dökümlerin ağırlığı, tüm makinenin ağırlığının yaklaşık %50-70’ini oluşturur; tarım makinelerinde %40-70; ve takım tezgahlarında ve içten yanmalı motorlarda %70-90. Tüm döküm çeşitleri arasında, mekanik dökümlerin birçok çeşidi, karmaşık şekilleri ve büyük miktarları vardır ve toplam döküm çıktısının yaklaşık %60’ını oluşturur. Bunu metalurji için külçe kalıplar ve mühendislik için boru hatları izledi.
Aşağıdaki avantajlara sahip olduğu için sıvı şekillendirme işlemi çok yaygın olarak kullanılabilir:
1. Karmaşık iç boşluk ve şekle sahip boşluklar üretmek mümkündür. Örneğin çeşitli kutular, makine yatağı, silindir bloğu, silindir kapağı vb.
2. Büyük proses esnekliği ve geniş uyarlanabilirlik. Sıvı kalıplanmış parçanın boyutu gibi neredeyse sınırsızdır. Ve plastisitesi zayıf olan dökme demir için, boşluklarını veya parçalarını üretmenin tek yolu sıvı şekillendirmedir.
3. Sıvı kalıplanmış parçaların maliyeti daha düşüktür. Sıvı kalıplama, atık parçaları ve talaşları doğrudan kullanabilir. Ve ekipman maliyeti düşüktür. Aynı zamanda, sıvı şekillendirilmiş parçaların işlem payı küçüktür, bu da metal tasarrufu sağlar.
Bununla birlikte, sıvı metal şekillendirmede birçok prosedür vardır ve döküm kalitesini doğru bir şekilde kontrol etmek zordur. Sıvı oluşumunun gevşek yapısı ve iri taneleri nedeniyle birçok kusurun oluşması kolaydır. Örneğin, büzülme boşluğu, büzülme gözenekliliği ve gözenekler. Bu nedenle, üretim sürecinde bu tür iç kusurları önlemek için özel önlemler almamız gerekiyor. Aşağıdaki bloglarda size daha fazlasını tanıtacağız. Eğer ilgileniyorsanız, lütfen web sitemize abone olduğunuzdan emin olun: wwww.yidecasting.com
Dökümler günlük yaşamla da yakından ilgilidir. Örneğin sık kullanılan kapı kolları, kapı kilitleri, radyatörler, su boruları, demir tencereler, gaz sobası raflarının hepsi dökümdür.
çekirdek kum döküm ile pirinç döküm üretmektedir
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!