JM water to air heat exchanger

Eşanjörlerin Tarihçesi ve Gelişimi

Eşanjörlerin Tarihçesi ve Gelişimi

Tarih ve gelişim

Plakalı ısı eşanjörleri 1920’lerde ve esas olarak gıda endüstrisinde ortaya çıktı. Tüp yerine plakadan yapılan ısı eşanjörü, kompakt yapıya ve iyi ısı transfer etkisine sahiptir. Bu nedenle, yavaş yavaş çeşitli biçimlere dönüşmüştür.

1930’ların başında,

İsveç ilk kez spiral plakalı eşanjör yaptı. Daha sonra İngilizler, bakır ve alaşımlı malzemelerden yapılmış bir plaka kanatlı ısı eşanjörü üretmek için lehimleme kullandılar. Ve genellikle uçak motorlarının ısı yayılımında ortaya çıktı.

1926’da

İngiliz Alston Chun, pozitif olarak iç içe olan iç dönüş havasını ve dış temiz havayı kullandı. Düz bölmenin her iki tarafındaki hava akışları arasındaki sıcaklık farkı ve su buharı kısmi basınç farkı nedeniyle, iki hava akışı arasında eş zamanlı ısı ve kütle transferi, toplam bir ısı alışverişi işlemine neden olur. İç ve dış hava sirkülasyonu sağlamak için ısı değişimi, dahili üfleyici ve egzoz fanı. İki yönlü eşit miktar, yerleşik fan ve egzoz fanının yerini alır. Böylece oda sıcaklığındaki değişimi bastırın ve içeride yeterli temiz hava bulundurun.

1930’ların sonunda,

İsveç, kağıt hamuru fabrikaları için ilk plakalı ve kabuklu ısı eşanjörünü üretti. Bu dönemde, güçlü korozif ortamların ısı alışverişi sorununu çözmek için insanlar yeni malzemelerden yapılmış ısı eşanjörlerine dikkat etmeye başladılar.

1960’larda,

uzay teknolojisinin ve en son bilimin hızlı gelişimi nedeniyle, çeşitli yüksek verimli ve kompakt ısı eşanjörlerine acil bir ihtiyaç vardır. Presleme, lehimleme ve mühürleme teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte, ısı eşanjörü üretim süreci daha da iyileştirildi. Bu, kompakt plakalı ısı eşanjörlerinin güçlü gelişimini ve geniş uygulamasını desteklemiştir.

1960’lardan beri,

yüksek sıcaklık ve yüksek basınç koşullarında ısı değişimi ve enerji tasarrufu ihtiyaçlarını karşılamak için tipik gövde borulu ısı eşanjörleri de geliştirilmiştir.

1970’lerin ortalarında,

ısı borulu ısı eşanjörleri, ısı transferini güçlendirmek için ısı borularının araştırılması ve geliştirilmesi temelinde ortaya çıktı.

heating part

Isı eşanjörleri, farklı ısı transfer yöntemlerine göre üç tipe ayrılır.

1. Hibrit tip

Hibrit ısı eşanjörü, soğuk ve sıcak akışkanların doğrudan teması ve karıştırılması yoluyla ısı alışverişi yapan bir ısı eşanjörüdür. Çünkü iki akışkan karıştırıldıktan ve ısı değişiminden sonra zamanla ayrılmalıdır. Bu tip ısı eşanjörü, gaz ve sıvı arasındaki ısı alışverişi için uygundur.

Örneğin kimya tesislerinde ve enerji santrallerinde soğutma suyu kulelerinde. genellikle yukarıdan aşağıya sıcak su püskürtür, aşağıdan yukarıya soğuk havayı emeriz. Dolgunun su filminin yüzeyinde veya damlacıkların ve su damlasının yüzeyinde, ısı alışverişi için sıcak su ve soğuk hava birbiriyle temas eder. Daha sonra sıcak su soğutulur, soğuk hava ısıtılır ve daha sonra iki akışkan arasındaki yoğunluk farkı ile zamanla ayrılır.

2. Reküperatif tip

Reküperatif ısı eşanjörünün soğuk ve sıcak akışkanları, katı bölme duvarları ile ayrılır ve bölme duvarından ısı alışverişi yapar. Bu nedenle yüzey ısı eşanjörü olarak da adlandırılır. Bu tip ısı eşanjörü en popüler olanıdır.

3. Rejeneratif tip

Rejeneratif ısı eşanjörü, ısı alışverişi için rejeneratörün (dolgu) yüzeyinden dönüşümlü olarak akmak için soğuk ve sıcak sıvı kullanan bir ısı eşanjörüdür. Örneğin, kok fırını altında havayı ön ısıtmak için rejeneratör. Bu tip ısı eşanjörü, yüksek sıcaklıktaki egzoz gazının ısısını geri kazanmak ve kullanmak için uygundur.

Yide döküm, 27 yıllık tecrübesi ile Çin’de lider bir döküm dökümhanesidir ve en yüksek miktarda ısı eşanjörü üretmektedir. Döküm bağlantımızla ilgileniyorsanız, lütfen oldukça teklif almaktan çekinmeyin.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *