Kum ve Metal Döküm Arasındaki Fark

Kum ve Metal Döküm Arasındaki Fark

Kum döküm, kelimenin tam anlamıyla, kalıplama malzemesi olarak kumun kullanıldığı bir döküm yöntemidir ve genellikle yerçekimi dökümü ve özel gereksinimler için düşük basınçlı veya santrifüj döküm kullanan geleneksel bir döküm işlemidir.

Kum dökümün uygulaması çok geniştir. Kullanılan kalıp, başlangıçta ahşaptı, ancak şimdi bazı dezavantajlar nedeniyle alüminyum alaşımlı kalıba veya reçine kalıba dönüştü. Metal döküm ile karşılaştırıldığında, kum döküm, düşük fiyat, yüksek yangın direnci gibi avantajlara sahiptir, ancak yine de eksiklikleri vardır.

Metal dökümün ana hammaddesi ısıya dayanıklı alaşımlı çeliktir. Metal döküm, modern bir döküm işlemidir ve genellikle yerçekimi dökümü ve basınçlı döküm kullanır. Bununla birlikte, metal döküm, küçük parti ve büyük üretim için uygun değildir ve bakır alaşımları için uygun değildir, ancak alüminyum, çinko ve magnezyum dökümlerine uygulanır.

Şimdi metal döküm ve kum dökümün avantajlarını ve dezavantajlarını ayrıntılı olarak tanıtmama izin verin:
Metal dökümün avantajları

1. Metal kalıp, daha hızlı bir soğuma hızına ve ısıl işlemle güçlendirilebilen daha yoğun bir döküm yapısına sahiptir ve mekanik performansı, kum dökümden yaklaşık %15 daha yüksektir.

2. Metal dökümün döküm kalitesi sabittir, yüzey pürüzlülüğü kum dökümden daha iyidir ve hurda oranı düşüktür.

3. İyi çalışma koşulları, yüksek verimlilik, işçilerin ustalaşması kolay.

Metal dökümün dezavantajları

1. Metal tipi büyük ısı iletkenliğine ve zayıf doldurma kabiliyetine sahiptir.

2. Metal tipinin kendisinde hava geçirgenliği yoktur. Etkili bir şekilde tüketmek için ilgili önlemler alınmalıdır.

3. Metal tipinin geri çekilmesi yoktur ve katılaşma sırasında çatlaması ve deforme olması kolaydır.

Kum dökümün avantajları

1. Diğer döküm yöntemleriyle karşılaştırıldığında, kum dökümü daha düşük maliyetli, basit üretim süreci ve kısa üretim döngüsüne sahiptir.

2. Kum dökümde kullanılan kalıplama malzemelerinin ucuz ve elde edilmesi kolay olduğu için kalıbın üretimi kolaydır ve tek parça üretime, toplu üretime ve dökümlerin seri üretimine uyarlanabilir.

Kum dökümün dezavantajları

Kalıp kumu ve maça kumunun kalitesi, dökümlerin kalitesini doğrudan etkiler. Düşük kaliteli kalıp kumu, gözenekler, kum delikleri, kumun yapışması ve dökümde kum tutulması gibi kusurlara neden olur.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *